Grønlands første glasfiberbro

MINIMAL VEDLIGEHOLDELSE

Leverandør

Fiberline Building Profiles A/S

Materiale

Kapacitet: 60 ton (før 3 ton) Bredde: 7500 mm Længde/spænd: 11900 mm Overflade: asfalt

Fordele

  • Stor styrke og stivhed
  • Lav vægt
  • Korrosionsfrit
  • Minimal vedligeholdelse
  • Lang levetid

Grønlands første kompositbro

Fiberlines kompositmateriale (glasfiberforstærket polymer) blev på grund af den lave vægt og et minimalt vedligeholdelsesbehov det oplagte valg for den grønlandske kommune Kujalleq, da en gammel bro skulle udskiftes.

Materialets mange egenskaber gjorde hele installationsprocessen nem, hurtig og konkurrencedygtig.

Fiberlines kompositter er oplagte til projekter, der kræver en hurtig installation og minimal vedligeholdelse. Det grønlandske vejr tillader kun reparationer og vedligeholdelsesarbejde i ganske få måneder af året, og derfor var Fiberlines ”ASSET-bro” (Advanced Structural SystEms for Tomorrow’s infrastructure) den perfekte løsning. Broens lave vægt spillede også en stor faktor for kommunen, idet den sparede både tid og omkostninger. Materialet til broen krævede kun en enkelt skibscontainer og kunne fragtes på en enkelt lastbil.

ASSET-broen blev præfabrikeret hos Fiberline A/S i Danmark, af Hee Entreprise A/S medarbejdere, i så store enheder, at det hele kunne være i en Flatlag Container, som blev sendt afsted mod Grønland. Kompositløsningen vejede kun 12 tons, hvilket står i skarp kontrast til klassiske byggematerialer som for eksempel stål, der i den samme broløsning ville have vejet 25 tons, eller beton, der ville have nået en kampvægt på 65 ton. Dette blev også en af de afgørende faktorer for kommunen, der er afhængig af, at alle byggematerialer skal importeres til Grønland. Byggetiden og en beregnet levetid på 120 år gjorde, at bygherren valgte Fiberline løsningen.

Hee Entreprise A/S har været totalentreprenør på broen og har i samarbejde med ingeniør Georg Rosenkilde stået for stået både projektering, salg og udførelse af projektet.

Den originale bro blev bygget i 1951 og kunne bære 3 tons. Fundamentet var skadet og broens levetid var ved at ebbe ud - broen trængte til en kærlig hånd. Fiberlines letvægtsløsning vejede kun 12 tons og har nu en kapacitet på 60 tons. Samtidig er Fiberlines kompositter blevet testet ift. Grønlands store temperaturudsving. Testen viste, at kompositterne, modsat temperaturen, ikke havde nogle udsving i det arktiske klima.

Erling Madsen, ejer af Hee Entreprise A/S siger, at projektet har været en positiv oplevelse. ”Installationstiden var kort. Der gik kun 24 dage fra vi lukkede broen, til den igen stod klar til kørsel. Samtidig er materialet perfekt til Grønland, hvor der er snævre fjelde og betontransport ikke kan komme frem. Skulle vi engang levere en bro til et svært fremkommeligt sted, kan Fiberlines komposit oven i købet fragtes ind med en helikopter på grund af den lave vægt. Derfor ved jeg, at der er mange steder i Grønland, der kunne have stor gavn af den samme løsning”.

Den samlede udskiftningstid, inklusiv fjernelse af den eksisterende bro, reparation og forstærkning af de eksisterende fundamenter samt samling af broen, løb op i kun 24 dage.

Fiberlines Technical Solution Manager, Lone Døjbak, har stået i spidsen for Fiberlines del af projektet, og hun er ikke i tvivl om projektets succes. ”Samarbejdet med Hee Entreprise A/S gør, at vi forventer mange nye broer af denne slags i både Grønland og Danmark. Allerede nu arbejder vi på en ny vejbro til Narsarsuaq med en kapacitet på 20 tons og et spænd på 60 meter. Forhåbentlig bliver denne bro startskuddet til mange flere af sin slags”, siger Lone Døjbak.

Galleri

Grønlands første glasfiberbro
Grønlands første glasfiberbro