Fiberlinebro af glasfiber

MINIMAL FORSTYRRELSE AF TOGTRAFIK

Leverandør

Fiberline Building Profiles A/S

Materiale

Længde: 42 x 2,5 m. Profiler: Fiberline HD plank Belastningsevne: 5 kN/m2 Placering: Thornaby, nær Middlesbrough, UK

Fordele

  • Høj styrke
  • Lav vægt
  • Korrosionsfrit
  • Nem montage
  • Lang levetid

Letvægtsmateriale sparer projekt £300.000

Lave omkostninger, nem vedligeholdelse og minimal forstyrrelse af den underliggende togtrafik. Det var de ikke så små krav, da Thornaby Station stod overfor at skulle erstatte deres slidte, men vigtige jernbanebro. Løsningen blev en slankere og lettere bro, hvor særligt glasfiberkomposit spillede en afgørende rolle.

Ved hjælp af et slankere design og lette glasfiberbrodæk, kunne man sikre selve broen en lav totalvægt. Det resulterede i, at entreprenørerne kunne genanvende den eksisterende underkonstruktion og spare væsentlige anlægningsomkostninger:

”Min vurdering er, at med en komplet nedrivning af alle murpillerne efterfulgt af etablering af helt nye i stål, der højst sandsynligt ville kræve fundamentpæle, ville projektet have været £300.000 dyrere. Ved at reducere vægten på den nye stålkonstruktion ved hjælp af et slankt design og brugen af glasfiberkomposit kunne broen placeres på den eksisterende murkonstruktion”. Daniel Barnes CEng MICE – Site Agent, Balfour Beatty

Den gamle stålbro, der var dateret helt tilbage til 1895, var medtaget af rust, revner i murværket og endda skudhuller fra 2. verdenskrig. Men da broen har en central betydning i Thornaby, hvor den, helt bogstavligt, danner bro mellem to bydele, var en nedrivning ikke en mulighed.

Præstigefyldt pris

Samme år vandt broen den præstigefyldte pris ICE Robert Stephenson Awards i kategorien ’Medium Project’, bl.a. for ingeniørarbejdet bag broen.

“Et imponerende projekt, hvor et kvalitetsbevidst hold i tæt samarbejde udviklede en plan, der tog højde for urokkelige deadlines og samtidig var imødekommende over for både beboere og omgivelser. Et innovativt design og konstruktionsmæssige løsninger muliggjorde et sikkert projekt, der overholdte både tidsplan og budget.” Dommernes begrundelse (www.ice.org)

Både underkonstruktion og gelænder er malet i en iøjnefaldende blå, der ikke alene giver fodgængerne en sikker men også attraktiv måde at krydse den travle jernbane.

Skynd jer, togene står stille!

Thornaby er en travl station og derfor skulle monteringsarbejdet foregå i et bestemt tidsrum på blot 6 timer om ugen, hvor togtrafikken ikke ville blive forstyrret. Her var brodækkenes lave vægt også en klar fordel, da de med håndkraft kunne løftes på plads og bearbejdes på stedet uden specialmaskiner.

Kvalitet og dokumentation er nøglefaktorer

Fiberline er den eneste producent i verden med en abZ for et program af strukturelle profiler i pultruderet glasfiberkomposit og kan derfor fremvise dokumentation for netop denne ensartede, gennemtestede kvalitet. Ved anlæggelse af offentlige broer er sikkerheden naturligvis i højsædet og derfor valgte kunden at satse på Fiberlines brodæk.

Ekstrem stivhed og lang holdbarhed

Den nye fodgængerbro er en såkaldt hybridbro, hvor underkonstruktionen er i stål og brodækket i glasfiber. Glasfiberplankerne er korrosions- og vedligeholdelsesfrie og danner derved en vandtæt beskyttelse for underkonstruktionen i stål, hvorved hele broens levetid forlænges.

”Med en hybridbro får man en utrolig attraktiv løsning, der forener det bedste fra to verdener til en samlet set konkurrencedygtig pris – i dette tilfælde stålets stivhed og glasfiberens holdbarhed”. Christian Scholze, Technical Solution Manager hos Fiberline Building Profiles.

Også de fremtidige driftsomkostninger nedsættes, da brodækket ikke kræver vedligeholdelse trods vejrlige påvirkninger eller saltning om vinteren.

Galleri