Fleksibilitet og sikkerhed i top

Fleksibilitet og sikkerhed i top

Høj sø forhindrer ikke service af Vattenfalls 80 havmøller på Horns Rev 1. Helihoist-platformene i glasfiberkomposit fra Fiberline gør det muligt at nå møllerne i næsten al slags vejr. Og efter 13 år på Nordsøen har de vist, at holdbarheden er i en klasse for sig.

Fra kontrolcenteret hos Vattenfall i Esbjerg har man overblik over og kontrol med næsten 1000 vindmøller. Heriblandt de 80 møller på Horns Rev 1 ca. 15 km. fra Danmarks vestligste punkt, Blåvands Huk. Det døgnbemandede center kan se alle detaljer for hver eneste af møllerne, og man kan både starte og stoppe vindmøllerne med et tryk på en knap.

Det er også herfra, teknikere bliver udsendt, når der er driftsforstyrrelser eller vedligeholdelsesopgaver på møllerne.

Vi sender ofte folk af sted med helikopter og ”hoister” dem ned på helihoistplatformene. Når bølgehøjden er mere end 1½-2 meter kan vi ikke længere sejle folk derud, så benytter vi luftvejen. Vi har en aftale med det lokale Uni-Fly, som altid har en helikopter stående klar", fortæller Carsten Hyldgaard Nielsen, der er afdelingschef ved Vattenfall og har ansvaret for Horns Rev 1.

Mere sikkert end landevejen

Det var tilbage i 2002, at møllerne blev opstillet, og man besluttede at udstyre hver eneste med en helihoist fra Fiberline. Komposittens korrosions-bestandighed i kombination med lav vægt og høj styrke gjorde, at valget faldt på netop glasfiberkomposit, frem for f.eks. aluminium. I dag fortryder man ikke valget.

Vi er godt tilfredse med løsningen. Holdbarheden er god, og vi har i det hele taget ikke oplevet noget uventet med vores helihoists. De sikrer os fleksibilitet i dagligdagen uden af der bliver gået på kompromis med sikkerheden. Jeg plejer at sige, at det er mere sikkert, end at sende folk ud på landevejen”, fastslår Carsten Hyldgaard Nielsen.

Over 15.000 flyvninger

Carsten Hyldgaard Nielsen fortæller, at man har fløjet til møllerne på Horns Rev 1 over 15.000 gange. En enkelt tur tager ca. 45 minutter, og er derfor væsentlig tidsbesparende i forhold til at skulle sejle derud. Helihoistene fra Fiberline er godkendt til 300 kg., og det er derfor ikke noget problem at sætte 2 mand af på den 4x4 meter store platform.

 

Om Horns Rev 1

Havmølleparken, der består af 80 vindmøller på i alt 160 MW, blev opført i 2002 af Elsam Kraft. I dag ejer Vattenfall 60 procent af Horns Rev 1, mens DONG Energy ejer 40 procent.

Havmølleparken kan producere el nok til 150.000 parcelhuse eller det, der svarer til knap to procent af det totale danske elforbrug. Opførelsen af Horns Rev 1 har kostet cirka 2 milliarder danske kroner.

- Alle fotos tilhører UNIFLY

 

 

 

 

Share