OneStonegrove fører mennesker og materialer sammen

OneStonegrove fører mennesker og materialer sammen

I Londons nordlige bydel Edgware fører en ny kirke og aktivitetscenter folk med forskellige baggrunde og religioner sammen i et lokalt fællesskab. Bygningen er tegnet af Sprunt Architects  og kombinerer Fiberlines translucente Lay Light facadepaneler med brede trælameller og rustikke stensætninger.

På en forhøjning med kig til det lokalområde, den skal tjene, ligger St. Peter’s Church and Community Centre. Her finder man en café, en børnehave og ikke mindst et kirkeligt samlingssted for lokalbefolkningen under navnet OneStonegrove. Det 4,2 mio. pund store projekt opstod som del af en endnu større sanering af hele området, og London-tegnestuen Sprunt blev bedt om at tegne udkastet. Det overordnede mål med hele bygningen var at favne de forskellige behov og funktioner, som den skulle rumme.

Om det siger arkitekt Robert Sprunt:
Det primære mål med designet var at udvikle én bygning til tre forskellige formål og stadig have øje for de specifikke krav de enkelte grupper havde. En kirke, et aktivitetscenter og en børnehave har alle forskellige former og funktioner, men for at skabe en følelse af sammenhæng skulle helheden være større end de enkelte dele”.
 

Se flere billeder på laylight.com

Sprunt valgte at kombinere tre så forskellige materialer som sten, træ og komposit. Og kravet til facadematerialet var at det skulle have en æstetisk lethed kombineret med glimrende vejrbestandighed. Lay Light by Fiberline blev valgt og om baggrunden for dette valg fortæller Robert Sprunt:

Vi var på udkig efter et let materiale, hvor overfladens udseende ville skifte i takt med dagslysets forandringer – modsat stenenes uforanderlige udtryk. Dette var altafgørende for projektet og hele udgangspunktet for valget af Lay Light. Derudover spillede letheden og vejrbestandigheden en afgørende rolle for vores valg”.


 

For Sprunt var det 2. gang valget faldt på Lay Light som facademateriale. Første gang var det som beklædning til The Royal Pavilion ved Southend on Sea:

Siden vi brugte Lay Light første gang har vi været fascineret af de farveskift man oplever afhængig af lyset, tidspunktet på dagen og sæsonen. Da det første projekt vi udviklede befinder sig ude midt på havet ved Southend on Sea fik vi aldrig chancen for at opleve produktet i en urban sammenhæng – mellem træer og bygninger. Men netop lyset i byen og skyggerne fra de store træbjælker giver et imponerende resultat på det færdige projekt”.

Bygningen stod færdig i sommeren 2016, og siden da har antallet af foreninger og grupper, der benytter OneStoneGrove været stødt stigende.

Se evt. mere på http://sct.london/